3 misverstanden bij bekkenklachten na een zwangerschap

Kim Udenga – Bekkenfysiotherapeut bij BekkenzorgNU

Zwanger zijn is topsport voor ons lichaam, na 9 maanden (of soms al eerder) kijken veel mensen uit naar het moment waarop ze weer kunnen bewegen. Na een drukke dag flink krachttraining doen, want je wil weer slank en sterk worden of misschien wel terugkeren naar je favoriete hardloopgroep. Je wil af van dat urineverlies en het liefst weer zo snel mogelijk een strakke buik. Allemaal wensen die misschien wel haalbaar zijn, maar niet in top tempo. In dit artikel bespreek ik drie veelvoorkomende misverstanden over bekkenbodemklachten na de zwangerschap en geef ik belangrijke informatie voor jouw herstel.

1. Intensieve krachttraining maakt je bekken sterker

Veel vrouwen denken dat meerdere zware krachttrainingen per week, zoals werken met gewichten, squats en lunges, de spierkracht in het bekken zal vergroten. Dit is echter niet altijd het geval, vooral niet direct na de bevalling. Intensieve krachttraining zorgt ervoor dat het bekken van 0 naar 100% wordt geprikkeld, waardoor de spieren vooral getriggerd worden, maar niet daadwerkelijk versterken.

Elk lichaam is anders, en het herstel na een bevalling kost tijd. Deze tijd kun je beter benutten door op een verantwoorde manier weer actief te worden. Dit betekent niet dat je meteen zware huishoudelijke klussen moet doen of direct na de bevalling weer moet gaan hardlopen. Het is belangrijk om activiteiten langzaam op te bouwen en de bekkenbodem weer op de juiste spanning te krijgen. Als je bijvoorbeeld de hele dag zittend werk doet en ’s avonds intensieve krachttraining uitvoert, breng je je lichaam van 0 naar 100%. Dit kan het bekkengebied te veel triggeren, wat juist kan leiden tot overspanning en ongemak.

2. Bekkenspieren zijn altijd zwak en slap na de bevalling

Vaak wordt gedacht dat bekkenklachten na de bevalling onvermijdelijk zijn, omdat de bekkenspieren nou eenmaal zwak en slap zijn na de bevalling. Maar dit is niet het geval. Na de bevalling zijn de bekkenbodemspieren vaak opgerekt en uitgerekt, maar dat betekent niet dat ze zwak en slap zijn. In werkelijkheid kunnen de spieren in het bekkengebied soms juist overbelast raken als ze te intensief worden aangespannen; door intensieve aanspanning ontstaat overspanning. De oorzaak van bekkenbodemproblemen zoals urineverlies of pijn kan zijn dat de spieren niet op de juiste manier aangespannen worden.

In plaats van te focussen op het versterken van de bekkenbodem, is het belangrijk om te werken aan het herstellen van de juiste spanning en controle. Bewust bewegen en het opbouwen van de juiste spierspanning in het bekkengebied kan helpen bij het verlichten van de pijn en het gevoel van instabiliteit.

3. Zes weken na de bevalling mag je weer alles doen

Het is een veelvoorkomend misverstand dat je zes weken na de bevalling weer alles kunt doen. Dit herstelproces is echter voor iedere vrouw anders. Ben je bevallen met een keizersnede, natuurlijke bevalling met een knip, snel bevallen, heel lang geperst? Al deze factoren hebben invloed op het herstelproces. Bovendien kunnen sommige vrouwen sneller herstellen dan anderen. Het is daarom belangrijk om je eigen hersteltempo te respecteren. Bewegen is zeker goed, maar zes weken na de bevalling is vaak te vroeg om zware lichamelijke activiteiten te hervatten, zoals tillen of intensieve trainingssessies. Om deze activiteiten weer te hervatten, moet je ze op de juiste manier opbouwen.

Ervaar je zes weken na je bevalling nog steeds pijnklachten, urineverlies of een zwaar gevoel in de bekkenbodem? Zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld van een bekkenfysiotherapeut, de huisarts of de verloskundige. Een specialist kan je helpen om weer op de juiste manier in beweging te komen.