Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap
HET VROUWELIJKE LICHAAM IS TOT VEEL IN STAAT.
De voorbereiding van het lichaam op een bevalling
Wanneer je zwanger bent, bereidt het lichaam zich langzaam voor op jouw bevalling. Het zorgt automatisch voor steeds meer ruimte voor je baby. Onder invloed van hormonen worden je gewrichtsbanden, het kraakbeen én het gebied rondom je bekken soepeler. Hierdoor kunnen de botten losser gaan liggen. Wanneer je spieren dit onvoldoende kunnen opvangen, kun je last krijgen van bekkenpijn of bekkeninstabiliteit.
De klachten van bekkenpijn door zwangerschap
De kans op bekkenpijn neemt tijdens een zwangerschap toe. Dit komt o.a. door het rekbaarder worden van de banden, een toename van het lichaamsgewicht en het aannemen van een andere houding. De bekkenklachten die je kunt ervaren tijdens de zwangerschap zijn:
• Pijn in de lage rug.
• Startpijn (wanneer je wilt beginnen met bewegen).
• Pijn in de schaamstreek.
• Pijn rond de stuit.
• Pijn in de bilregio soms uitstralend naar de bovenbenen.
• Vermoeidheid.
Het verschil tussen bekkenpijn en bekkeninstabiliteit
De klachten bij bekkeninstabiliteit zijn vaak een stuk heftiger dan bij bekkenpijn. De botten zitten erg los waardoor het lijkt alsof de verbinding tussen de schaambotten weg is. Je kunt hierdoor niet lang in dezelfde houding staan, zitten of liggen en hebt vaak langer de tijd nodig om te herstellen van een drukke dag.
Wat kan BekkenzorgNU voor je betekenen?
Jouw houding en de manier waarop je beweegt kunnen invloed hebben op je klachten. Door het versterken van de spieren rondom je bekken kun je veel klachten voorkomen. De bekkenfysiotherapeut kan helpen met specifieke oefeningen, rek- of massagetechnieken en geeft een passend advies over de juiste houding en belasting. Hierdoor zullen veel klachten verminderen of zelfs volledig verdwijnen.
Wij helpen u graag
Plan direct een afspraak in of stuur ons gemakkelijk een appje.
Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.